Gruszki powinny być twarde, inaczej się rozpadną w karmelu. Obrać, wycinając gniazda nasienne, podzielić na ósemki. Na dużej patelni rozpuścić cukier ze śmietanką po czym dodać masło. Gotować ok 5 min, aż zacznie robić się karmel. Dodać gruszki i delikatnie obtaczać je w karmelu. Smażyć, aż będą miękkie, a karmel będzie gęstnieć. Wyłożyć na dno formy jedna przy drugiej razem z karmelem. U mnie foremka o rozmiarach 21×30, ale można dać nieco większą. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pełnoziarnistą oraz spulchniaczami. Jajka utrzeć z cukrem do białości, wlać powoli olej i połączyć ze śmietaną. Wsypać mąkę i zmiksować. Ciasto wyłożyć na gruszki i wyrównać. Piec w 180*C przez około 60 min. Przestudzone ciasto, wyjąć ostrożnie z formy odwracając do góry dnem, aby gruszki były na wierzchu. Wyrównać wierzch nożem. Smacznego :)
Dodaj komentarz