Tort owocowo-orzechowy

Pięknie prezentujący się tort, o orzechowym smaku. Idealny na przyjęcia urodzinowe.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • 20 g cukru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag masła Łaciate
  • Tłuszcz i mąka krupczatka do formy

Nadzienie:

  • Torebka budyniu waniliowego
  • 300 ml mleka Łaciate
  • 12 dag drobnego cukru
  • 18 dag miękkiego masła Łaciate
  • 2 łyżki rumu
  • 20 dag marmolady owocowej
  • 25 dag mrożonych owoców (np. porzeczek, malin)
  • 20 g mielonych orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • 5 dag drobno zmielonych orzechów laskowych do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 170°C. Białka ubij z ½ cukru. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Masy scal i wymieszaj z mąką i masłem. Tortownicę natłuść, wysyp mąką i nałóż ciasto. Piecz 45 minut.



Krok 2

Ciasto pokrój na blaty. Owoce rozmroź. Z budyniu, mleka i cukru ugotuj krem. Schłodź go i ubijaj, dołóż miękkie masło. Wmieszaj w masę tortu drobno zmielone orzechy oraz rum.



Krok 3

Pokrojone płaty ciasta wkładaj kolejno do wyczyszczonej tortownicy, smarując kawałki ciasta marmoladą i kremem.



Krok 4

Wyjmij z tortownicy tort. Natrzyj jego boki resztą kremu i oprósz orzechami.



Komentarze

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 21:32:00

Ale pyszności, można się poczęstować jednym kawałeczkiem :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.