Pięknie prezentujący się tort, o orzechowym smaku. Idealny na przyjęcia urodzinowe.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
Nastaw piekarnik na 170°C. Białka ubij z ½ cukru. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Masy scal i wymieszaj z mąką i masłem. Tortownicę natłuść, wysyp mąką i nałóż ciasto. Piecz 45 minut.
Ciasto pokrój na blaty. Owoce rozmroź. Z budyniu, mleka i cukru ugotuj krem. Schłodź go i ubijaj, dołóż miękkie masło. Wmieszaj w masę tortu drobno zmielone orzechy oraz rum.
Pokrojone płaty ciasta wkładaj kolejno do wyczyszczonej tortownicy, smarując kawałki ciasta marmoladą i kremem.
Wyjmij z tortownicy tort. Natrzyj jego boki resztą kremu i oprósz orzechami.
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-20 21:32:00
Ale pyszności, można się poczęstować jednym kawałeczkiem :)
OdpowiedzKuchniaMniam
Opublikowany: 2018-11-13 12:07:00
Opis jest tak apetyczny, że jestem bardzo ciekawa jak tort wygląda w środku. Musi być pyszny!
Odpowiedz