Jabłka myjemy, obieramy i jedno z nich ścieramy na tarce o dużych oczkach. Drugie jabłko kroimy na półksiężyce. Rozmrożone truskawki miksujemy w blenderze z sokiem z cytryny i 16 g cukru waniliowego do jednolitej konsystencji. Garść orzechów pinii prażymy, studzimy i kroimy na mniejsze części.
Jajka roztrzepujemy z cukrem waniliowym, cynamonem i jogurtem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Potem dodajemy do miski z ciastem starte jabłko i znowu mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do naczynia nasmarowanego masłem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 35 minut.
Po upieczeniu studzimy w temperaturze pokojowej, dzielimy na kawałki. Przed podaniem, omlet posypujemy cukrem pudrem, orzeszkami, polewamy sosem oraz ozdabiamy kawałkami jabłka. Smacznego!
Trzeba dobrze natłuścić naczynie, aby omlet nie przywarł.
Dodaj komentarz