Omlet jabłkowy

Autor:

Kudłata

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200g Jogurtu Augustowskiego Naturalnego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka
  • opakowanie mrożonych truskawek
  • garść orzeszków pinii

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy i jedno z nich ścieramy na tarce o dużych oczkach. Drugie jabłko kroimy na półksiężyce. Rozmrożone truskawki miksujemy w blenderze z sokiem z cytryny i 16 g cukru waniliowego do jednolitej konsystencji. Garść orzechów pinii prażymy, studzimy i kroimy na mniejsze części.



Krok 2

Jajka roztrzepujemy z cukrem waniliowym, cynamonem i jogurtem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Potem dodajemy do miski z ciastem starte jabłko i znowu mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do naczynia nasmarowanego masłem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 35 minut.



Krok 3

Po upieczeniu studzimy w temperaturze pokojowej, dzielimy na kawałki. Przed podaniem, omlet posypujemy cukrem pudrem, orzeszkami, polewamy sosem oraz ozdabiamy kawałkami jabłka. Smacznego!



Wskazówki

Trzeba dobrze natłuścić naczynie, aby omlet nie przywarł.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.