Piernik z rabarbarem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miod
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 150 ml oleju
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 laski rabarbaru
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • 3-4 kostki czekolady

Przygotowanie

Krok 1

W jednej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i przyprawą do pierników.



Krok 2

Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, mleko, miód, marmoladę, dżem, zmiksować, wymieszać z sodą oczyszczoną.



Krok 3

Do miski z mokrymi składnikami wsypać mąkę, a kakao i przyprawy, zamieszać. Następnie dodać skórkę pomarańczową, obrany i pokrojony rabarbar, wymieszać.



Krok 4

Ciasto przelać do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy keksowej o wymiarach 34/12 cm. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 45-50 minut.



Krok 5

Upieczony, ostudzony ale jeszcze ciepły piernik posypać startą na tarce czekoladą i skórką pomarańczową lub ozdobić według własnego uznania.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.