Owocowy-gofrowy sześcian szczęścia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masy owocowe

  • wybierz swoje ulubione owoce - postaraj się wybrać te najbardziej dojrzałe,
  • maliny, kiwi, ananas, banan, gruszka konferencja, nektarynka,
  • 150ml śmietanki Łaciata 18%

Gofry biszkoptowe

  • 1 jajko,
  • 100g mąki pszennej,
  • 125ml mleka Łaciate,
  • 125 ml śmietanki Łaciata 18%,
  • 20g oleju,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli

Gofry drożdżowe

  • 80g mąki,
  • 30g masła Łaciate,
  • 125 ml śmietanki Łaciata 18%,
  • 3g drożdży instant,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru waniliowego,
  • łyżka cukru gruboziarnistego

Bita śmietana

  • 200 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • cukier puder - wedle uznania co do słodkości

Do dekoracji

  • listki mięty,
  • bazylia,
  • wedle uznania ;)

Przygotowanie

Krok 1. Kostki owocowe

Mikstury owocowe miksujemy ze śmietanką Łaciata 18% w poniższej konfiguracji, każdą z osobna: maliny + śmietanka kiwi + śmietanka ananas + banan + śmietanka gruszka + nektarynka+ śmietanka. Takie mikstury przelewamy do foremek na kostki i wkładamy do zamrażarki, aż do zamrożenia.



Krok 2. Gofry biszkoptowe i drożdżowe

Przygotowujemy dwa rodzaje gofrów - biszkoptowe oraz drożdżowe. Gofry biszkoptowe: żółtko mieszamy z ciepłym mlekiem oraz śmietanką Łaciata, dodajemy pozostałe suche składniki. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Łączymy delikatnie obie masy. Gofry drożdżowe: roztapiamy masło następnie łączymy wszystkie składniki na końcu dodając sól, a cukier perlisty dodajemy już przed pieczeniem. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia około 30 minut. Pieczemy oba rodzaje gofrów na różne stopnie wypieczenia – doda to większą wrażeniowość podczas jedzenia.



Krok 3. Bita śmietana

Dobrze schłodzoną śmietankę Łaciata 30% zaczynamy miksować na wysokich obrotach około 2 minuty, następnie dodajemy cukier puder – ilość dopasuj do swoich preferencji smakowych, zmniejszamy obroty i ubijamy kolejne 2 minuty.



Krok 4. Czas na złożenie naszego deseru

Gofry kroimy na kostki zbliżone do wielkości naszych owocowych kubików. Na talerzu tworzymy sześcian szczęścia - naprzemiennie układając gofry z owocowymi kosteczkami. Sześcian dekorujemy bitą śmietaną oraz świeżymi ziołami – ja wybrałem mięte oraz bazylię. *Tutaj ogranicza ciebie tylko wyobraźnia. Możesz posypać swój deser cynamonem, czy nawet pikantną papryką! Nasz deser jest gotowy. Zjadaj kostka po kosteczce!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.