Mikstury owocowe miksujemy ze śmietanką Łaciata 18% w poniższej konfiguracji, każdą z osobna: maliny + śmietanka kiwi + śmietanka ananas + banan + śmietanka gruszka + nektarynka+ śmietanka. Takie mikstury przelewamy do foremek na kostki i wkładamy do zamrażarki, aż do zamrożenia.
Przygotowujemy dwa rodzaje gofrów - biszkoptowe oraz drożdżowe. Gofry biszkoptowe: żółtko mieszamy z ciepłym mlekiem oraz śmietanką Łaciata, dodajemy pozostałe suche składniki. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Łączymy delikatnie obie masy. Gofry drożdżowe: roztapiamy masło następnie łączymy wszystkie składniki na końcu dodając sól, a cukier perlisty dodajemy już przed pieczeniem. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia około 30 minut. Pieczemy oba rodzaje gofrów na różne stopnie wypieczenia – doda to większą wrażeniowość podczas jedzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę Łaciata 30% zaczynamy miksować na wysokich obrotach około 2 minuty, następnie dodajemy cukier puder – ilość dopasuj do swoich preferencji smakowych, zmniejszamy obroty i ubijamy kolejne 2 minuty.
Gofry kroimy na kostki zbliżone do wielkości naszych owocowych kubików. Na talerzu tworzymy sześcian szczęścia - naprzemiennie układając gofry z owocowymi kosteczkami. Sześcian dekorujemy bitą śmietaną oraz świeżymi ziołami – ja wybrałem mięte oraz bazylię. *Tutaj ogranicza ciebie tylko wyobraźnia. Możesz posypać swój deser cynamonem, czy nawet pikantną papryką! Nasz deser jest gotowy. Zjadaj kostka po kosteczce!
Dodaj komentarz