Owsiane crumble z jeżynami

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Kruszonka:
  • 125 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 75 g masła Łaciate
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów (włoskie, laskowe, ziemne, pekan)
  • Nadzienie:
  • 500 g jeżyn
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • + łyżeczka oleju do formy

Przygotowanie

Przygotowanie

Ustaw temperaturę piekarnika na 180°C.
Naczynie żaroodporne posmaruj cienko olejem. Jeżyny opłucz zimną wodą, odsącz na ściereczce lub ręczniku kuchennym i przełóż do naczynia.
Miód i masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
W wysokim naczyniu/kubeczku umieść suche składniki kruszonki, zblenduj na mniejsze kawałki ale nie na proszek.
1 czubatą łyżką mieszanki posyp owoce, do reszty kruszonki dodaj rozpuszczone masło z miodem oraz sok z cytryny i zmiksuj ponownie. Tak przygotowaną kruszonkę przełóż na owoce, wyrównaj z wierzchu.
Piecz przez 25 – 35 minut do momentu, aż kruszonka będzie złocista.
Podawaj gorącą, najlepiej z dodatkiem ulubionych lodów lub bitą śmietaną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.