Ozór z sosem chrzanowym to pomysł na pyszny lunch lub kolację. Nie wymaga dużo pracy, jednak trzeba mieć na uwadze czas potrzebny na jego gotowanie.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Ozorki oczyszczamy nożem i wycinamy gruczoły ślinowe, a następnie dokładnie myjemy i moczymy ok. 2-3 godziny w zimnej wodzie (zmieniamy ją minimum raz na 30 minut).
Ozorki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem z dodatkiem soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, następnie gotujemy 3-4 godziny (do miękkości).
Mieszamy wszystkie składniki sosu. Odcedzamy ozorki i hartujemy zimną wodą.
Ozorki podajemy z sosem chrzanowym. Możemy podać je również z ulubioną surówką.
Dodaj komentarz