Ozór wieprzowy z sosem chrzanowym

Ozór z sosem chrzanowym to pomysł na pyszny lunch lub kolację. Nie wymaga dużo pracy, jednak trzeba mieć na uwadze czas potrzebny na jego gotowanie.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki główne:

  • - 4 ozorki wieprzowe
  • - 1 litr naturalnego bulionu warzywnego
  • - 3 liście laurowe
  • - 5 kulek ziela angielskiego
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sos:

  • - 4 łyżki chrzanu
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Ozorki oczyszczamy nożem i wycinamy gruczoły ślinowe, a następnie dokładnie myjemy i moczymy ok. 2-3 godziny w zimnej wodzie (zmieniamy ją minimum raz na 30 minut).



Krok 2

Ozorki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem z dodatkiem soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, następnie gotujemy 3-4 godziny (do miękkości).



Krok 3

Mieszamy wszystkie składniki sosu. Odcedzamy ozorki i hartujemy zimną wodą.



Krok 4

Ozorki podajemy z sosem chrzanowym. Możemy podać je również z ulubioną surówką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.