Pączki staropolskie na żółtkach

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej tortowej typ 400 lub 450
  • 20 g drożdży
  • 150 g białego cukru
  • 400 ml mleka Łaciate 3,2% lub 2%
  • 8 żółtek z jajek L/XL
  • 1 całe jajko L/XL
  • 1 pełna łyżka śmietany 18% Łaciata
  • 50 g miękkiego masła Mazurski Smak
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego z ziarnami wanilii
  • lukier lub cukier puder do posypania
  • 1,5 kg smalcu do smażenia
  • konfitura lub marmolada różana

Przygotowanie

Krok 1

Do dużej miski wykrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i 4 łyżki letniego mleka. Zamieszaj, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 20 minut, aż drożdże podrosną.



Krok 2

Do osobnego naczynia dodaj żółtka, jajko i resztę cukru. Zmiksuj na najwyższych obrotach miksera przez 3 minuty - masa powinna zrobić się jaśniejsza i wyraźnie podwoić swoją objętość.
Zmiksowaną masę jajeczną dodaj do wyrośniętego zaczynu drożdżowego, zamieszaj a następnie dodaj mąkę, śmietanę, mleko i szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ciasto przez minimum 5 minut.



Krok 3

Gdy ciasto przestanie kleić się do rąk a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki, dodaj miękkie masło i skórkę cytrynową, zagnieć ponownie do połączenia składników.
Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce (np. blat kuchenny w pobliżu piekarnika/kuchenki) na 45 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie zagnieć ponownie ciasto, uformuj kulkę, przykryj i zostaw na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.



Krok 4

Podrośnięte ciasto przełóż na blat, rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrój krążki o średnicy ok 5-6 cm. Na środek każdego krążka nałóż łyżeczkę konfitury a następnie zlep dokładnie brzegi każdego pączka. Gotowe pączki przełóż na blat oprószony mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do podrośnięcia.



Krok 5

W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej smalec. Do gorącego tłuszczu przekładaj pączki i smaż z każdej strony na złocisto brązowy kolor. Wyjmij i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przestudzone pączki oblej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.