Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do dużej miski wykrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i 4 łyżki letniego mleka. Zamieszaj, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 20 minut, aż drożdże podrosną.
Do osobnego naczynia dodaj żółtka, jajko i resztę cukru. Zmiksuj na najwyższych obrotach miksera przez 3 minuty - masa powinna zrobić się jaśniejsza i wyraźnie podwoić swoją objętość.
Zmiksowaną masę jajeczną dodaj do wyrośniętego zaczynu drożdżowego, zamieszaj a następnie dodaj mąkę, śmietanę, mleko i szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ciasto przez minimum 5 minut.
Gdy ciasto przestanie kleić się do rąk a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki, dodaj miękkie masło i skórkę cytrynową, zagnieć ponownie do połączenia składników.
Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce (np. blat kuchenny w pobliżu piekarnika/kuchenki) na 45 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie zagnieć ponownie ciasto, uformuj kulkę, przykryj i zostaw na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto przełóż na blat, rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrój krążki o średnicy ok 5-6 cm. Na środek każdego krążka nałóż łyżeczkę konfitury a następnie zlep dokładnie brzegi każdego pączka. Gotowe pączki przełóż na blat oprószony mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do podrośnięcia.
W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej smalec. Do gorącego tłuszczu przekładaj pączki i smaż z każdej strony na złocisto brązowy kolor. Wyjmij i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przestudzone pączki oblej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz