Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 4 dag drożdży
  • 5 dag cukru kryształu
  • 7 dag masła Łaciate
  • 5 żółtek
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki spirytusu

Lukier:

  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • olej do smażenia
  • 20 dag marmolady z różą

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem. Połączyć z ciepłym mlekiem, dodać ½ szkl. mąki, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka, sól, cukier waniliowy, pozostałą mąkę.





Krok 2

Wyrabiać hakiem do ukazania się pęcherzyków. Pod koniec wlać spirytus i przestudzone, rozpuszczone masło. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.





Krok 3

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wyciąć krążki. Na połowę krążków ułożyć marmoladę. Przykryć drugim krążkiem i mocno docisnąć brzegi.





Krok 4

Ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.





Krok 5

Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.





Krok 6

Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.





Lukier

Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Osączone z tłuszczu pączki polukrować. Posypać posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.