Pyszne pączki drożdżowe z marmoladą oprószone cukrem pudrem. Jeśli lubisz pączki, ten przepis jest dla Ciebie obowiązkowy.
Danie: Podwieczorek
Osób: 18
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od połączenia wszystkich sypkich składników w wielkiej misce. Składniki płynne powinny być ciepłe. Dodajemy je pod koniec. Wyrabiamy mikserem gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto ponownie ugniatamy na posypanej mąką stolnicy. Odrywamy kawałki ciasta. Formujemy kulkę, rozgniatamy pięścią, nakładamy do środka łyżeczkę marmolady i zaklejamy na kształt kulki. Pamiętajmy, że nasze pączki podwoją swoją objętość. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Olej rozgrzewamy w wysokim garnku. Smażymy paczki do uzyskania złotego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik.
Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-21 12:07:00
Wyglądają przepysznie, czy mogę się poczęstować:)
Odpowiedz