Pączki z marmoladą

Pyszne pączki drożdżowe z marmoladą oprószone cukrem pudrem. Jeśli lubisz pączki, ten przepis jest dla Ciebie obowiązkowy.

Danie: Podwieczorek

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 opakowanie drożdży fix
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki letniego mleka Łaciate
  • 30 ml wody
  • ⅓ szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 500 ml oleju
  • 1 opakowanie marmolady
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od połączenia wszystkich sypkich składników w wielkiej misce. Składniki płynne powinny być ciepłe. Dodajemy je pod koniec. Wyrabiamy mikserem gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.



Krok 2

Po tym czasie ciasto ponownie ugniatamy na posypanej mąką stolnicy. Odrywamy kawałki ciasta. Formujemy kulkę, rozgniatamy pięścią, nakładamy do środka łyżeczkę marmolady i zaklejamy na kształt kulki. Pamiętajmy, że nasze pączki podwoją swoją objętość. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.



Krok 3

Olej rozgrzewamy w wysokim garnku. Smażymy paczki do uzyskania złotego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik.



Krok 4

Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-21 12:07:00

Wyglądają przepysznie, czy mogę się poczęstować:)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.