Pad Thai z warzywami z woka i kurczakiem

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g makaronu ryżowego
  • - 1 filet z piersi kurczaka
  • - 1 cebulka dymka
  • - 2 marchewki
  • - 200 g kiełków fasoli mung
  • - 200 g kapusty pekińskiej
  • - 2 jajka
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżeczki startego imbiru
  • - 1 łyżka octu ryżowego
  • - 3 łyżki sosu sojowego
  • - 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • - 1 łyżka soku z limonki
  • - 3 łyżeczki miodu
  • - 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • -Garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie

Krok 1

Makaron zagotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odstawić. W większej miseczce przygotować sos, połączyć ocet ryżowy, sos sojowy, pastę, limonkę, miód i chilli. Kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w cienkie paski i dodać do sosu. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na długie, cienkie paski. Pokroić drobno kapustę pekińska i cebulkę.



Krok 2

W woku rozgrzać olej, dodać kurczaka razem z sosem. Dodać drobno pokrojony czosnek i imbir. Podsmażyć przez minutę, następnie dodać pokrojone warzywa i makaron ryżowy. Smażyć przez około 2 minuty, następnie dodać jajka i ciągle mieszając smażyć jeszcze pół minuty.



Krok 3

Ściągnąć z patelni i rozłożyć na talerze, orzeszki ziemne rozkruszyć i posypać makaron. Podawać z limonką i kiełkami mung.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.