Paella to danie wywodzące się z Hiszpanii, którego bazą jest okrągły ryż. Można serwować ją z różnymi dodatkami - mięsem, owocami morza, warzywami... Paellę oryginalnie przygotowuje się na specjalnej, metalowej patelni, która pozwala na otrzymanie charakterystycznej warstwy przypieczonego ryżu, jednak uda się także w innym naczyniu.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Skorupiaki
Bez glutenu
Bez laktozy
Krewetki rozmrozić i oczyścić. Bulion zagotować ze szczyptą szafranu lub kurkumy.
Chorizo pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski. Czosnek drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać chorizo i smażyć, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodać czosnek, cebulę i paprykę. Smażyć razem 5 minut.
Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty. Wlać krojone pomidory, gotować 5 minut, a następnie wlać bulion. Smażyć bez przykrycia około 15 minut. Po tym czasie dodać krewetki i groszek. Przykryć i dusić jeszcze 10 minut do momentu, aż ryż wchłonie bulion.
Paellę przełożyć na talerze, podawać z cząstkami cytryny.
Dodaj komentarz