Paella z krewetkami i chorizo

Paella to danie wywodzące się z Hiszpanii, którego bazą jest okrągły ryż. Można serwować ją z różnymi dodatkami - mięsem, owocami morza, warzywami... Paellę oryginalnie przygotowuje się na specjalnej, metalowej patelni, która pozwala na otrzymanie charakterystycznej warstwy przypieczonego ryżu, jednak uda się także w innym naczyniu.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Skorupiaki

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Skorupiaki

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • - 300 g ryżu arborio,
  • - 400 g krewetek tygrysich,
  • - 200 g chorizo,
  • - 2 czerwone papryki,
  • - ½ szklanki mrożonego groszku,
  • - 1 puszka krojonych pomidorów,
  • - 4 ząbki czosnku,
  • - 1 cebula,
  • - szczypta szafranu lub kurkumy,
  • - sól i pieprz,
  • - oliwa z oliwek,
  • - cząstki cytryny do podania

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmrozić i oczyścić. Bulion zagotować ze szczyptą szafranu lub kurkumy.



Krok 2

Chorizo pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski. Czosnek drobno posiekać.



Krok 3

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać chorizo i smażyć, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodać czosnek, cebulę i paprykę. Smażyć razem 5 minut.



Krok 4

Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty. Wlać krojone pomidory, gotować 5 minut, a następnie wlać bulion. Smażyć bez przykrycia około 15 minut. Po tym czasie dodać krewetki i groszek. Przykryć i dusić jeszcze 10 minut do momentu, aż ryż wchłonie bulion.



Krok 5

Paellę przełożyć na talerze, podawać z cząstkami cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.