Zapiekanka z tuńczykiem i dynią

Tuńczyk i dynia to niecodzienne połączenie, dlatego koniecznie musisz wypróbować ten przepis na zapiekankę. Jeśli lubisz tuńczyka, na pewno danie Tobie zasmakuje.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • • 300 g tuńczyka
  • • 400 g dyni
  • • sól i pieprz
  • • 1 łyżeczka oliwy
  • • 125 g mozzarelli
  • • 200 g makaronu penne
  • • Świeża natka pietruszki

Sos:

  • 120 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 200 g sera żółtego
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.



Krok 2

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut w temperaturze 190 stopni C.



Krok 3

Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę Łaciatą ze startym żółtym serem. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję można podgrzać sos na małym ogniu.



Krok 4

W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą.



Krok 5

Pieczemy około 20 minut.



Wskazówki

Przed podaniem posypujemy danie świeżą natka pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.