Tuńczyk i dynia to niecodzienne połączenie, dlatego koniecznie musisz wypróbować ten przepis na zapiekankę. Jeśli lubisz tuńczyka, na pewno danie Tobie zasmakuje.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut w temperaturze 190 stopni C.
Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę Łaciatą ze startym żółtym serem. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję można podgrzać sos na małym ogniu.
W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą.
Pieczemy około 20 minut.
Przed podaniem posypujemy danie świeżą natka pietruszki.
Dodaj komentarz