Paluszki z tofu

Danie: Kolacja

Osób: 3-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 3-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g twardego tofu
  • sos sojowy
  • około 2 łyżki mąki
  • ½ szklanki wody spod cieciorki (z ½ puszki)
  • neutralny olej, do smażenia
  • słodki sos chili (opcjonalnie do podania)

Przygotowanie

Krok 1

Tofu wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w paski. Kawałki tofu umieszczamy w misce i zalewamy sosem sojowym do połowy wysokości tofu. Po upływie 30 minut, przewracamy kawałki tofu na drugą stronę i dalej marynujemy przez 30 minut.



Krok 2

Przygotowujemy dwie miski. W jednej umieszczamy wodę spod cieciorki. W drugiej mąkę. Następnie każdy kawałek tofu najpierw moczymy w wodzie a następnie w mące.



Krok 3

Na niewielkiej patelni rozgrzewamy olej (wysokość około 1 cm). Układamy kawałki tofu na patelni i smażymy porcjami przez 2-3 minut z każdej strony. Usmażone tofu wycieramy lekko ręcznikiem papierowym. Podajemy z ulubionym sosem np. słodkim chili. 




Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.