Pancakes z owocami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • mleko – 150 ml
  • jajko – 1 szt.
  • mąka - 100 g
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • cukier – 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 0,5 łyżeczki
  • masło - 2 łyżki
  • sól - szczypta

Dodatkowo:

  • maliny
  • porzeczki czarne
  • borówka amerykańska
  • mięta do dekoracji
  • masło do smażenia
  • syrop klonowy

Przygotowanie


Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Do miski wybijamy jajko, dodajemy obydwa cukry, miksujemy. Następnie mąkę mieszamy z solą i proszkiem. Wlewamy mleko do ubitego jajka i schłodzone masło, mieszamy. Na samym końcu dodać suche składniki i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić ciasto na 2 godz. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni, przewracać jak na powierzchni pojawią się bąbelki, będą gotowe, jak z obydwóch stron upieką się na złoty kolor. Podawać z syropem klonowym i owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.