Warzywne placuszki z kurczaka dla dzieci

To danie specjalnie dedykowane jest dla dzieci. Jak bowiem łatwiej przemycić warzywa i mięso? Tylko w placuszkach! Taką formę podania wartościowego posiłku zaakceptuje nawet największy niejadek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 papryka,
  • garść szczypiorku,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżki masła,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na maśle.



Krok 2

Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym kroimy w cienkie plasterki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy.



Krok 3

Wszystkie warzywa dodajemy do kurczaka. Dodajemy także odsączoną kukurydzę. Wbijamy jajka, dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy, łyżką nabieramy niewielkie placuszki i smażymy je na oleju, aż się zarumienią.



Wskazówki

Można podawać z sosem jogurtowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.