Panna cotta z kaszy orkiszowej

Panna cotta w wersji dietetycznej. Zimny deser z pewnością sprawdzi się podczas upalnego dnia. Jeżeli chcesz, by panna cotta była mniej kaloryczna, zrezygnuj z karmelizowanego cukru i podaj deser z owocami.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 ml mleka roślinnego
  • - 1/2 szklanki kaszki orkiszowej
  • - cukier biały lub trzcinowy

Przygotowanie

Krok 1

Ugotuj kaszę orkiszową według zaleceń na opakowaniu. Jeżeli będzie za gęsta dolej odrobinę mleka.



Krok 2

Jeszcze ciepłą kaszkę nałóż do sylikonowych foremek lub małych filiżanek. Włóż do lodówki na min. 1 h.



Krok 3

Gotową panna cottę przełóż na talerz. Jeżeli będzie to problematyczne, zanurz filiżankę w gorącej wodzie, wtedy deser bez problemu zsunie się na talerz.



Krok 4

Na patelnię wsyp cukier i zalej odrobiną wody. Podgrzewaj na małym ogniu i karmelizuj. Kiedy zmieni kolor na bursztynowy

lub złoto-brązowy, odstaw i polej schłodzony deser.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.