Panna cotta w wersji dietetycznej. Zimny deser z pewnością sprawdzi się podczas upalnego dnia. Jeżeli chcesz, by panna cotta była mniej kaloryczna, zrezygnuj z karmelizowanego cukru i podaj deser z owocami.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ugotuj kaszę orkiszową według zaleceń na opakowaniu. Jeżeli będzie za gęsta dolej odrobinę mleka.
Jeszcze ciepłą kaszkę nałóż do sylikonowych foremek lub małych filiżanek. Włóż do lodówki na min. 1 h.
Gotową panna cottę przełóż na talerz. Jeżeli będzie to problematyczne, zanurz filiżankę w gorącej wodzie, wtedy deser bez problemu zsunie się na talerz.
Na patelnię wsyp cukier i zalej odrobiną wody. Podgrzewaj na małym ogniu i karmelizuj. Kiedy zmieni kolor na bursztynowy
lub złoto-brązowy, odstaw i polej schłodzony deser.
Dodaj komentarz