Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w dość drobną kostkę. Czosnek drobniutko posiekać. Wrzucić cebulę oraz czosnek na rozgrzaną oliwę i podsmażyć, aż cebula stanie się szklista. Mięso z łopatki zmielić w maszynce i dodać do cebuli. Smażyć, aż lekko zbrązowieje. Pomidora pokroić w kostkę i również wrzucić na patelnię. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Zdjąć patelnie z ognia. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ryż, a także połowę sera. Wymieszać. Z papryk odciąć część z ogonkiem i usunąć pestki. Nałożyć farsz, posypać resztą żółtego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Dodaj komentarz