Postna kapusta z podgrzybkami i śliwkami

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 8 sztuk dużych kapeluszy suszonych podgrzybków,
  • 1 cebula,
  • 1/2 opakowania suszonych śliwek,
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Suszone grzyby opłucz zimną wodą, przełóż je do garnka, zalej wrzątkiem, przykryj pokrywką i odstaw na ok. 3 godziny, aby zmiękły.
Garnek z grzybami postaw na ogniu i ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Po 30 minutach wyjmij grzyby z garnka i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Do wywaru dodaj posiekaną kapustę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju aż się zeszkli i dodaj do kapusty, wymieszaj.
Śliwki i grzyby pokrój na drobne kawałki lub zmiel w maszynce, dodaj do garnka z kapustą, zamieszaj i gotuj przez ok. 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Gdy kapusta wystygnie, podgrzej ją ponownie, dopraw solą i pieprzem, podlej winem, przykryj pokrywką duś przez pół godziny aż płyn odparuje. Kapustę podjemy na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.