Suszone grzyby opłucz zimną wodą, przełóż je do garnka, zalej wrzątkiem, przykryj pokrywką i odstaw na ok. 3 godziny, aby zmiękły.
Garnek z grzybami postaw na ogniu i ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Po 30 minutach wyjmij grzyby z garnka i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do wywaru dodaj posiekaną kapustę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju aż się zeszkli i dodaj do kapusty, wymieszaj.
Śliwki i grzyby pokrój na drobne kawałki lub zmiel w maszynce, dodaj do garnka z kapustą, zamieszaj i gotuj przez ok. 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Gdy kapusta wystygnie, podgrzej ją ponownie, dopraw solą i pieprzem, podlej winem, przykryj pokrywką duś przez pół godziny aż płyn odparuje. Kapustę podjemy na ciepło.
Dodaj komentarz