Paprykarz z kurczaka z kluseczkami

Oryginalny przepis na potrawę jednogarnkową. Smaczne danie, lubiane szczególnie przez dzieci. Obecność kluseczek w potrawie zwiększa jej walory estetyczne i smakowe.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kurczak
  • - 3 cebule
  • - 3 łyżki mąki
  • - 3 jajka
  • - 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • - 4 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojonego na porcje kurczaka, solimy i lekko podlewamy wodą. Dusimy przez ok. 15 minut.



Krok 2

Przyprawiamy papryką. Jeśli danie ma być pikantniejsze, dodajemy wówczas pól łyżeczki chili mielonego. Dolewamy trochę wody i gotujemy dalej przez 20 minut.



Krok 3

W garnku zagotowujemy wodę. Z mąki i jajek zagniatamy luźne ciasto na kluski. Formujemy łyżeczką kluseczki i kładziemy je na gotującą się wodę. Gotujemy kilka minut.



Krok 4

Kluseczki podajemy w osobnej miseczce do posiłku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.