Mimo, że w naszym kraju najpopularniejszy jest paprykarz szczeciński w rzeczywistości danie to wywodzi się z kuchni węgierskiej i przyrządzane jest w oryginale z mięsa i papryki z przyprawami, do których niekiedy dodaje się śmietankę.
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Na rozgrzanym oleju przesmaż drobno pokrojoną cebulę, a gdy się zeszkli dorzuć do niej pokrojoną w części rybę. Przesmaż krótko, przez ok. 3-5 minut.
Gdy ryba będzie gotowa zalej ją szklanką wody, rozdrobnij widelcem i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą, słodką papryką w proszku i pieprzem. Następnie wsyp do reszty składników ryż i duś całość pod przykryciem tak długo, aż ryż „wypije” cały sos pomidorowy, a masa zagęści się i stanie się pastą-paprykarzem.
Gotowy paprykarz przełóż do słoiczków lub zjedz na bieżąco, po lekkim wystudzeniu. Smacznego!
Paprykarz w słoiczkach zachowa dłużej świeżość, jeśli powierzchnię paprykarza przykryjesz warstwą oleju lub oliwy.
Dodaj komentarz