Paprykarz z makreli i ryżu w pomidorach

Mimo, że w naszym kraju najpopularniejszy jest paprykarz szczeciński w rzeczywistości danie to wywodzi się z kuchni węgierskiej i przyrządzane jest w oryginale z mięsa i papryki z przyprawami, do których niekiedy dodaje się śmietankę.

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g surowy filet z makreli
  • ½ szklanki suchego ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • cukier
  • sól
  • papryka słodka
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanym oleju przesmaż drobno pokrojoną cebulę, a gdy się zeszkli dorzuć do niej pokrojoną w części rybę. Przesmaż krótko, przez ok. 3-5 minut.



Krok 2

Gdy ryba będzie gotowa zalej ją szklanką wody, rozdrobnij widelcem i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą, słodką papryką w proszku i pieprzem. Następnie wsyp do reszty składników ryż i duś całość pod przykryciem tak długo, aż ryż „wypije” cały sos pomidorowy, a masa zagęści się i stanie się pastą-paprykarzem.



Krok 3

Gotowy paprykarz przełóż do słoiczków lub zjedz na bieżąco, po lekkim wystudzeniu. Smacznego!



Wskazówki

Paprykarz w słoiczkach zachowa dłużej świeżość, jeśli powierzchnię paprykarza przykryjesz warstwą oleju lub oliwy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.