Krok 1 Cukinie zetrzeć na dużych oczkach tarki, przełożyć na sito, oprószyć solą i odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Krok 2 Cebulę i czosnek drobno pokroić. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a pieczarki w plasterki.
Krok 3 Kaszę kuskus perłowy ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Krok 4 Na patelni rozgrzać masło Łaciate. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia się cebuli. Następnie wrzucić pieczarki, a gdy się podsmażą, także cukinię i suszone pomidory. Posolić i popieprzyć. Gdy z warzyw odparuje woda, dodać pomidory z puszki. Gotować bez przykrycia około 5-7 minut, aż płyn nieco się zredukuje. Doprawić tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Przełożyć do miski i przestudzić.
Krok 5 Piekarnik nagrzać do 200°C.
Krok 6 Papryki umyć i osuszyć, ściąć kapelusze, usunąć pestki. Umieścić w natłuszczonym masłem Łaciate naczyniu żaroodpornym.
Krok 7 Połączyć warzywa z kaszą, dokładnie wymieszać. Włożyć farsz do środka papryk, posypać mozzarellą Łaciate i przykryć kapeluszem.
Krok 8 Papryki wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Jeśli papryki będą się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową.
Dodaj komentarz