Piekarnik należy włączyć na ok. 190°C (najlepiej z termoobiegiem).
Z ciasta fancuskiego kroimy prostokąty o wymiarach ok. 20 x 7 cm. Na środek każdego nakładamy parówkę.
Zwijamy ciastem całą parówkę, końce łączymy, aby ciasto całkowicie zakryło ją. Aby ułatwić nacinanie parówek, wokół każdej układamy dwie rurki do soku, patyczki do szaszłyków czy wykałaczki. Nie nacinamy parówek do końca!
Pocięte równo parówki zwijamy w ser pociętą częścią na zewnątrz, a następnie delikatnie łączymy.
Zawinięte parówki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy startą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.
Dodaj komentarz