Tagine z dynią, ciecierzycą i tofu

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g tofu wędzonego
  • - 2 średnie cebule
  • - 250 g ciecierzycy z puszki
  • - 250 ml bulionu warzywnego
  • - 500g dyni piżmowej
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • - 2 łyżeczki cynamonu
  • - 1 łyżeczka kurkumy
  • - 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • - 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • - 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • - 1 łyżeczka papryczki chilli
  • - 250 g passaty pomidorowej
  • - garść rodzynek
  • - jogurt naturalny
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Tofu pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać wszystkie przyprawy i chwilę podsmażyć. Dolać bulion. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Zeszklić na patelni i dodać do garnka. Dodać bulion, a następnie passate.



Krok 2

Zagotować, dodać rodzynki. Dynię umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do garnka, następnie odsączyć ciecierzyce i dorzucić do reszty składników, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez około 45 minut.



Krok 3

Posypać natka pietruszki, podawać z jogurtem naturalnym lub opcjonalnie z kuskusem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.