Pasta baba ganoush

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Sok z ½ cytryny
  • Świeża kolendra
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana myjemy i przekrajamy na pół. Zasypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody. Wkładamy na kratkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Pieczemy do momentu kiedy miąższ widocznie ściemnieje, a nawet lekko się przypali.



Krok 2

Bakłażana odstawiamy do wystygnięcia, następnie wyjmujemy miąższ łyżką. Przekładamy do kielicha blendera i miksujemy przez 30 sekund.



Krok 3

Dodajemy pokrojony czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, sól i pieprz oraz przyprawy. Ponownie blendujemy i przekładamy do naczynia.



Wskazówki

Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.