Szparagi w sosie holenderskim

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 50 ml soku z cytryny
  • Masło klarowane
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Szparagi umyć i oczyścić. Odciąć stwardniałe końcówki. W wysokim garnku doprowadzić wodę do wrzenia, do wody dodać sól i cukier. Szparagi wsadzić do wody na około 4 minuty.



Krok 2

W miseczce przygotować sos - cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę, z reszty wycisnąć sok. Masło roztopić w rondelku. Dodać jedno jajko i jedno żółtko, szczyptę cukru soli i pieprzu. Miksować sos na średnich obrotach w międzyczasie stopniowo dodając roztopione masło, aż do momentu zgęstnienia sosu.



Krok 3

Gotowe szparagi przełożyć na talerz. Zalać sosem holenderskim, posypać drobno posiekanym koperkiem.



Krok 4

Podawać ze świeżym pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.