Pasta z tuńczyka z czosnkiem i szczypiorkiem

Domowe pasty, to nie prosty pomysł na urozmaicenie codziennej diety. Do szkoły, do pracy, ale też na piknik, czy standing party. Można je podać w formie kanapek na śniadanie, kolację czy drugie śniadanie, czy przekąsek na przyjęciach z krakersami, słonymi ciastkami czy na grzankach. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie ich zajmuje dosłownie 15 minut.

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 100 g tuńczyka z puszki
  • 1-2 ząbki upieczonego czosnku
  • 2- 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2-3 młode cebulki ze szczypiorkiem
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200ºC. Czosnek pieczemy przez 30-40 minut. Tuńczyka wraz z zalewa z puszki rozdrabniamy widelcem.



Krok 2

Wcześniej upieczone ząbki czosnku wyciskamy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Cebulkę siekamy drobno razem ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą, słodką papryką w proszku i pieprzem.



Krok 3

Gotową pastę nakładamy na kanapki i podajemy posypane szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.