Składniki

  • ½ wątroby wieprzowej
  • 4-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 cebule
  • ¼ kostki masła (lub smalcu opcjonalnie)
  • ½ szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.



Krok 2

Na rozgrzanym oleju krótko smażymy wątróbkę, niedużej niż 5 minut. Następnie dodajemy do smażenia cebulę, a gdy się zeszkli, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.



Krok 3

Przestudzoną wątrobę z cebulą blendujemy razem z tłuszczem użytym do ich smażenia, dodajemy do masy masło, koncentrat pomidorowy i mleko. Blendujemy ponownie, aż masa stanie się gładka i jednolita.



Krok 4

Doprawiamy do smaku i przekładamy pasztet do słoiczków, które szczelnie zamykamy.



Wskazówki

Ilość masła, mleka czy koncentratu, jaką dodamy do pasztetu, zależy od naszych indywidualnych upodobań. W oryginalnym przepisie, do pasztetu z wieprzowej wątroby dodaje się smalec.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.