Pasta z wieprzowej wątroby z pomidorami, bez pieczenia

Domowej roboty pasztet z wątróbek w wersji bez pieczenia, przygotowuje się niezwykle łatwo. To ciekawa alternatywa dla kupnych wyrobów, do jakości których nie zawsze mamy zaufanie. Samodzielne wykonanie pasztetu nie jest wcale trudne i nie zajmuje tak wiele czasu, jak wydawać by się mogło. Smak pasztetu, można urozmaicić dodając do wersji podstawowej przepisu koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę, grzyby lub inne ulubione dodatki. Udanych kulinarnych eksperymentów!

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ½ wątroby wieprzowej
  • 4-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 cebule
  • ¼ kostki masła (lub smalcu opcjonalnie)
  • ½ szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.



Krok 2

Na rozgrzanym oleju krótko smażymy wątróbkę, niedużej niż 5 minut. Następnie dodajemy do smażenia cebulę, a gdy się zeszkli, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.



Krok 3

Przestudzoną wątrobę z cebulą blendujemy razem z tłuszczem użytym do ich smażenia, dodajemy do masy masło, koncentrat pomidorowy i mleko. Blendujemy ponownie, aż masa stanie się gładka i jednolita.



Krok 4

Doprawiamy do smaku i przekładamy pasztet do słoiczków, które szczelnie zamykamy.



Wskazówki

Ilość masła, mleka czy koncentratu, jaką dodamy do pasztetu, zależy od naszych indywidualnych upodobań. W oryginalnym przepisie, do pasztetu z wieprzowej wątroby dodaje się smalec.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.