Domowej roboty pasztet z wątróbek w wersji bez pieczenia, przygotowuje się niezwykle łatwo. To ciekawa alternatywa dla kupnych wyrobów, do jakości których nie zawsze mamy zaufanie. Samodzielne wykonanie pasztetu nie jest wcale trudne i nie zajmuje tak wiele czasu, jak wydawać by się mogło. Smak pasztetu, można urozmaicić dodając do wersji podstawowej przepisu koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę, grzyby lub inne ulubione dodatki. Udanych kulinarnych eksperymentów!
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju krótko smażymy wątróbkę, niedużej niż 5 minut. Następnie dodajemy do smażenia cebulę, a gdy się zeszkli, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przestudzoną wątrobę z cebulą blendujemy razem z tłuszczem użytym do ich smażenia, dodajemy do masy masło, koncentrat pomidorowy i mleko. Blendujemy ponownie, aż masa stanie się gładka i jednolita.
Doprawiamy do smaku i przekładamy pasztet do słoiczków, które szczelnie zamykamy.
Ilość masła, mleka czy koncentratu, jaką dodamy do pasztetu, zależy od naszych indywidualnych upodobań. W oryginalnym przepisie, do pasztetu z wieprzowej wątroby dodaje się smalec.
Dodaj komentarz