Domowej roboty pasztet z drobiowego mięsa w wersji bez pieczenia, przygotowuje się niezwykle łatwo. Można nim smarować kanapki bez użycia masła. Jest niskokaloryczny, bo drobiowe mięso jest chudsze od wieprzowiny. Samodzielne wykonanie pasztetu nie jest wcale trudne i nie zajmuje tak wiele czasu, jak wydawać by się mogło. Więc warto spróbować swych sił w kuchni.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Mięso gotujemy z włoszczyzną, a gdy będzie miękkie, wyjmujemy je z rosołu razem z warzywami i osączamy. Odstawiamy, by ostygło.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę, a gdy się zeszkli doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przestudzone mięso drobiowe, blendujemy razem z ugotowanymi warzywami, cebulą i tłuszczem pozostałym ze smażenia. Dodajemy do masy masło i tyle śmietanki Łaciatej, by pasta nabrała gładkiej, jednolitej konsystencji.
Doprawiamy do smaku i przekładamy pasztet do słoiczków, które szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Pastę na kanapce dekorujemy posiekanymi ziołami.
Ilość masła i śmietanki Łaciatej, jaką dodamy do pasztetu, zależy od naszych indywidualnych upodobań.
Dodaj komentarz