Pasztet drobiowy, bez pieczenia

Domowej roboty pasztet z drobiowego mięsa w wersji bez pieczenia, przygotowuje się niezwykle łatwo. Można nim smarować kanapki bez użycia masła. Jest niskokaloryczny, bo drobiowe mięso jest chudsze od wieprzowiny. Samodzielne wykonanie pasztetu nie jest wcale trudne i nie zajmuje tak wiele czasu, jak wydawać by się mogło. Więc warto spróbować swych sił w kuchni.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg mięsa drobiowego bez kości (mogą być piersi i pałki)
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, plaster selera i 2 cm pora
  • 2 cebule
  • ¼ kostki masła Łaciate
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • listki ulubionych ziół do dekoracji np. tymianek

Przygotowanie

Krok 1

Mięso gotujemy z włoszczyzną, a gdy będzie miękkie, wyjmujemy je z rosołu razem z warzywami i osączamy. Odstawiamy, by ostygło.



Krok 2

Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę, a gdy się zeszkli doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 3

Przestudzone mięso drobiowe, blendujemy razem z ugotowanymi warzywami, cebulą i tłuszczem pozostałym ze smażenia. Dodajemy do masy masło i tyle śmietanki Łaciatej, by pasta nabrała gładkiej, jednolitej konsystencji.



Krok 4

Doprawiamy do smaku i przekładamy pasztet do słoiczków, które szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Pastę na kanapce dekorujemy posiekanymi ziołami.



Wskazówki

Ilość masła i śmietanki Łaciatej, jaką dodamy do pasztetu, zależy od naszych indywidualnych upodobań.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.