Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi śliwkami

Pyszna rolada z piersi z kurczaka z suszonymi śliwkami podawana z aromatycznym sosem śliwkowo-śmietanowym to uczta dla podniebienia, na którą warto sobie pozwolić!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • ½ szklanki białego wina

Sos:

  • 10 suszonych śliwek,
  • ½ szklanki białego wina,
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 12%,
  • ½ cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Filet z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy tak, aby uzyskać duży płat, który delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy do smaku.



Krok 2

Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy wzdłuż jednego boku fileta. Zawijamy i spinamy wykałaczkami.



Krok 3

Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy winem i dusimy ok. 30 minut w piekarniku.



Krok 4

Przygotowujemy sos. Śliwki suszone bardzo drobno kroimy. Umieszczamy w rondelku i podlewamy winem. Dodajemy sól i miód, a także sok z ½ cytryny i całość gotujemy, po czym blendujemy. Dodajemy śmietankę Łaciatą i dusimy jeszcze ok. 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Roladę kroimy w plastry i podajemy z sosem śliwkowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.