Pyszna rolada z piersi z kurczaka z suszonymi śliwkami podawana z aromatycznym sosem śliwkowo-śmietanowym to uczta dla podniebienia, na którą warto sobie pozwolić!
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Filet z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy tak, aby uzyskać duży płat, który delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy do smaku.
Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy wzdłuż jednego boku fileta. Zawijamy i spinamy wykałaczkami.
Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy winem i dusimy ok. 30 minut w piekarniku.
Przygotowujemy sos. Śliwki suszone bardzo drobno kroimy. Umieszczamy w rondelku i podlewamy winem. Dodajemy sól i miód, a także sok z ½ cytryny i całość gotujemy, po czym blendujemy. Dodajemy śmietankę Łaciatą i dusimy jeszcze ok. 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Roladę kroimy w plastry i podajemy z sosem śliwkowym.
Dodaj komentarz