Wprowadź do swojej kuchni nowe smaki i spróbuj naszego znakomitego kurczaka nadziewanego mozzarellą i szpinakiem. Będzie doskonale smakował w dodatku z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Piekarnik nagrzej do 220°C.
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Używając ostrego noża wytnij w nich głębokie nacięcia.
Szpinak zblanszuj na patelni, na średnim ogniu, razem z bazylią, czosnkiem, pietruszką, oregano, solą i pieprzem. Dodaj śmietankę i część tartego sera Jantar, ciągle mieszając. Zestaw z ognia i ostudź.
Kurczaka nadziej mozzarellą i mieszanką szpinaku. Na wierzchu dopraw kurczaka solą i pieprzem.
Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej cienką warstwę oliwy. Smaż na niej kurczaka, aż będzie złocisty, po ok. 4 minuty na każdej stronie.
Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 20 minut. Po wyjęciu możesz udekorować danie natką pietruszki oraz bazylią. Podawaj na ciepło z ulubionym dodatkiem oraz sosem. Smacznego!
Dodaj komentarz