Kurczak nadziewany szpinakiem i mozzarellą

Wprowadź do swojej kuchni nowe smaki i spróbuj naszego znakomitego kurczaka nadziewanego mozzarellą i szpinakiem. Będzie doskonale smakował w dodatku z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • 150 g tartej mozzarelli Mlekpol
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 szklanki tartego sera Jantar
  • 300 g szpinaku
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30% pasteryzowana
  • 1/4 szklanki cienko pokrojonej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 220°C.



Krok 2

Piersi z kurczaka umyj i osusz. Używając ostrego noża wytnij w nich głębokie nacięcia.



Krok 3

Szpinak zblanszuj na patelni, na średnim ogniu, razem z bazylią, czosnkiem, pietruszką, oregano, solą i pieprzem. Dodaj śmietankę i część tartego sera Jantar, ciągle mieszając. Zestaw z ognia i ostudź.



Krok 4

Kurczaka nadziej mozzarellą i mieszanką szpinaku. Na wierzchu dopraw kurczaka solą i pieprzem.



Krok 5

Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej cienką warstwę oliwy. Smaż na niej kurczaka, aż będzie złocisty, po ok. 4 minuty na każdej stronie.



Krok 6

Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 20 minut. Po wyjęciu możesz udekorować danie natką pietruszki oraz bazylią. Podawaj na ciepło z ulubionym dodatkiem oraz sosem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.