Danie: Śniadanie
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja
Soję zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na noc. Razem z wodą przelej do garnka i gotuj do miękkości.
Marchew, cebulę i paprykę drobno pokrój.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, a następnie resztę warzyw.
Warzywa przestudź. Z soi odlej wodę (jeżeli jakaś pozostała) i przełoż do malaksera. Dodaj jajko i zblenduj na gładką pastę.
Do pasty dodaj warzywa i ponownie zmiksuj. Dopraw przyprawami do smaku.
Blachę na pasztet wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
Przełoż masę, a wierzch posmaruj masłem. Zapiecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 185°C przez 45 minut. Po wyjęcia pozostaw do wystygnięcia i wyjmij z foremki. Smacznego!
Dodaj komentarz