Pasztet sojowy

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 180 g suchej soi
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 50 g papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Soję zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na noc. Razem z wodą przelej do garnka i gotuj do miękkości.



Krok 2

Marchew, cebulę i paprykę drobno pokrój.



Krok 3

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, a następnie resztę warzyw.



Krok 4

Warzywa przestudź. Z soi odlej wodę (jeżeli jakaś pozostała) i przełoż do malaksera. Dodaj jajko i zblenduj na gładką pastę.



Krok 5

Do pasty dodaj warzywa i ponownie zmiksuj. Dopraw przyprawami do smaku.



Krok 6

Blachę na pasztet wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.



Krok 7

Przełoż masę, a wierzch posmaruj masłem. Zapiecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 185°C przez 45 minut. Po wyjęcia pozostaw do wystygnięcia i wyjmij z foremki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.