Mielone z dynią i szczypiorkiem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki
  • 10-15 dag dyni Hokkaido
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • ½ bułki kajzerki
  • ⅓ szkl. mleka Łaciate
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.




Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie, ostudzić.



Krok 3

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.



Krok 4

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.



Krok 5

Do mielonego mięsa dodać roztrzepane jajko, dynię, odciśniętą bułkę, czosnek, posiekany szczypiorek, cebulę i przyprawę do mięsa mielonego ( można dodać 1-2 łyżki bułki tartej). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.



Krok 6

Z masy mięsnej formować owalne, kotleciki, obtaczać w bułce tartej, tępą stroną noża zrobić kratę i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.