Borówkowe mini serniczki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szkl. mąki kokosowej
  • 0,5 szkl. płatków owsianych
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła Łaciate
  • 2-3 łyżki śmietany Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 20 dag sera białego
  • 10 dag serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 15-20 dag borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • Borówka amerykańska
  • Maliny
  • Masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać mąkę pszenną, kokosową, kukurydzianą i proszek do pieczenia, wymieszać.





Krok 2

Dodać masło, cukier puder żółtka i śmietanę. Posiekać nożem, połączyć składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.





Krok 3

Foremki z pomocą pędzelka posmarować rozpuszczonym masłem. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wylepić foremki. Nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.





Krok 4

Borówki wsypać do rondla, dodać cukier, 2 łyżki wody, rozgotować, przetrzeć przez sito. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Ser biały zmiksować z cukrem waniliowym. Dodać serek homogenizowany, przecier z borówek i płynną żelatynę, powtórnie zmiksować. Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić upieczone, zimne babeczki. Ozdobić według własnego uznania, schłodzić.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.