Rustykalna tarta z wytrawnym, warzywnym nadzieniem to świetna propozycja na letni obiad lub kolację. Oczywiście uda się także z klasycznym, pszennym ciastem. Farsz z bakłażana, papryki, pomidora i cebuli dodatkowo wzbogacony został o świeżą bazylię i parmezan. Jest zdrowo i smacznie!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Fit
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Bakłażana umyć i pokroić na półplasterki. Przełożyć na sito, posypać solą i odstawić na około 10 minut.
W tym czasie przygotować pozostałe warzywa: cebulę pokroić w piórka, pomidora na ósemki, a paprykę w słupki.
Ręcznikiem odcisnąć nadmiar wody z bakłażana.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić bakłażana i cebulę, przesmażyć. Dodać pomidora i paprykę. Smażyć razem 2 minuty i zdjąć z patelni. Farsz wymieszać z listkami bazylii oraz solą i pieprzem.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru na w miarę okrągły placek. Górny arkusz zdjąć, a na dolnym przenieść ciasto na blaszkę do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Na ciasto wyłożyć nadzienie, zostawiając 3-4 cm rant. Boki zagiąć do środka. Całość posypać parmezanem.
Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut.
Dodaj komentarz