Tarta z truskawkami

Pomysł na letni deser. Krucha tarta z mascarpone i truskawkami zasmakuje każdemu. Jeśli lubisz truskawki, koniecznie wykorzystaj je do przygotowania tej tarty.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 125 g masła
  • - 250 g mąki
  • - 2 żółtka
  • - 2 łyżki cukier puder
  • - 1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • - 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 500 g serka mascarpone
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • - 2 łyżeczki cukru pudru
  • - ok 500 g truskawek
  • - kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier oraz chłodne masło. Siekamy. Jak już będą drobne kawałeczki dodajemy żółtka i zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min 30 minut.



Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na około 3 mm. Ciastem wykładamy formę (około 24 cm), dociskamy dno i boki. Nakłuwamy spód widelcem, układamy na nim folię aluminiową i obciążamy np. fasolą.



Krok 3

Ciasto pieczemy przez około 15 minut. Następnie ściągamy folię i pieczemy kolejne 5-10 minut. Po upieczeniu studzimy.



Krok 4

Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone.



Krok 5

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Kroimy na połówki lub ćwiartki. Masę z mascarpone wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Na to układamy truskawki. Dekorujemy listkami mięty. Możemy schłodzić jeszcze godzinę w lodówce.



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

Andrevg

Opublikowany: 2018-01-08 13:14:00

super

Załącznik 0

Odpowiedz

support

Opublikowany: 2018-01-08 13:18:00

super

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.