Pomysł na letni deser. Krucha tarta z mascarpone i truskawkami zasmakuje każdemu. Jeśli lubisz truskawki, koniecznie wykorzystaj je do przygotowania tej tarty.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier oraz chłodne masło. Siekamy. Jak już będą drobne kawałeczki dodajemy żółtka i zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na około 3 mm. Ciastem wykładamy formę (około 24 cm), dociskamy dno i boki. Nakłuwamy spód widelcem, układamy na nim folię aluminiową i obciążamy np. fasolą.
Ciasto pieczemy przez około 15 minut. Następnie ściągamy folię i pieczemy kolejne 5-10 minut. Po upieczeniu studzimy.
Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Kroimy na połówki lub ćwiartki. Masę z mascarpone wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Na to układamy truskawki. Dekorujemy listkami mięty. Możemy schłodzić jeszcze godzinę w lodówce.
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
Andrevg
Opublikowany: 2018-01-08 13:14:00
super
support
Opublikowany: 2018-01-08 13:18:00
super