Z mąki, oliwy, szczypty soli, mleka i wody gazowanej zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny. Ser biały włożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Wsypać pokrojone śliwki, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, ułożyć porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, oprószyć cukrem trzcinowym i polać stopionym masłem, wymieszanym z odrobiną mielonego cynamonu.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Z mąki, oliwy, szczypty soli, mleka i wody gazowanej zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny.
Ser biały włożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Wsypać pokrojone śliwki, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, ułożyć porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, oprószyć cukrem trzcinowym i polać stopionym masłem, wymieszanym z odrobiną mielonego cynamonu.
Dodaj komentarz