Pierogi z serem i suszonymi śliwkami

Autor:

Śnieżynka

Z mąki, oliwy, szczypty soli, mleka i wody gazowanej zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny. Ser biały włożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Wsypać pokrojone śliwki, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, ułożyć porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, oprószyć cukrem trzcinowym i polać stopionym masłem, wymieszanym z odrobiną mielonego cynamonu.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 50 ml mleka Łaciate
  • 100 wody gazowanej
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól

Nadzienie:

  • 30 dag sera białego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 3-4 dag suszonych śliwek kalifornijskich

Dodatkowo:

  • Cukier trzcinowy
  • Masło Łaciate
  • Cynamon mielony

Przygotowanie

Krok 1

Z mąki, oliwy, szczypty soli, mleka i wody gazowanej zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny.



Krok 2

Ser biały włożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Wsypać pokrojone śliwki, wymieszać.



Krok 3

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, ułożyć porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, oprószyć cukrem trzcinowym i polać stopionym masłem, wymieszanym z odrobiną mielonego cynamonu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.