Penne w kremowym sosie z pieczarkami i kurczakiem

Dania na bazie makaronu są bardzo popularne w Polsce, głównie ze względu na fakt, że są sycące i w większości proste w przygotowaniu. Penne w kremowym, śmietanowym sosie z pieczarkami i kurczakiem to świetna propozycja na szybki obiad, który z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 150 g makaronu penne,
  • - 250 g filetu z kurczaka,
  • - 200 g pieczarek,
  • - 125 ml śmietany 18% Mazurski Smak,
  • - 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - listki świeżej bazylii,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić w plasterki, a czosnek drobno posiekać.



Krok 2

Na patelni rozgrzać masło. Dodać pieczarki, a chwilę później czosnek. Przesmażyć. Dodać kurczaka i całość posolić oraz popieprzyć. Gdy kurczak nie będzie już surowy, zalać bulionem. Przykryć i dusić około 10 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować około 5 minut, aż płyn nieco odparuje.



Krok 3

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.



Krok 4

Na patelnię dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 5

Do sosu dodać makaron, dokładnie wymieszać i odstawić z ognia. Rozłożyć na talerze, posypać listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.