Dania na bazie makaronu są bardzo popularne w Polsce, głównie ze względu na fakt, że są sycące i w większości proste w przygotowaniu. Penne w kremowym, śmietanowym sosie z pieczarkami i kurczakiem to świetna propozycja na szybki obiad, który z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić w plasterki, a czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło. Dodać pieczarki, a chwilę później czosnek. Przesmażyć. Dodać kurczaka i całość posolić oraz popieprzyć. Gdy kurczak nie będzie już surowy, zalać bulionem. Przykryć i dusić około 10 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować około 5 minut, aż płyn nieco odparuje.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelnię dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku.
Do sosu dodać makaron, dokładnie wymieszać i odstawić z ognia. Rozłożyć na talerze, posypać listkami bazylii.
Dodaj komentarz