Bastani - lody szafranowe z różą

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 480 ml śmietany Łaciata 18%
  • 240 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • borówki

Przygotowanie

Krok 1

Namocz szafran w ciepłym mleku, aby wydobyć z niego aromat.



Krok 2

Ubij mikserem żółtka z cukrem na puszystą masę.



Krok 3

W rondelku podgrzej śmietankę z mlekiem. Dodaj żółtka, a następnie szafran. Wymieszaj.



Krok 4

Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy.



Krok 5

Dodaj wodę różaną i ekstrakt. Wymieszaj. Po ostudzeniu pozostaw na noc w zamrażalniku. Co jakiś czas warto przemieszać masę, aby nie powstały w niej grudki.



Krok 6

Przed podaniem posyp borówkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.