Indyk zapiekany z warzywami

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka
  • 600 g mrożonych warzyw (marchew, kalafior, fasolka, brokuł)
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Indyka oczyścić z błonek i podzielić na mniejsze kawałki. Rozbić tak, aby wszystkie części były równej grubości. Olej wymieszać z przyprawami i natrzeć nim dokładnie mięso, odłożyć w misce.



Krok 2

Warzywa pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia, odlać wodę. Doprawić solą i pieprzem.



Krok 3

Przygotować naczynie żaroodporne lub blachę. Na dno naczynia wysmarowanego masłem wyłożyć warzywa, na warzywa wyłożyć filety. Skropić odrobiną oliwy i w razie potrzeby posolić i dopieprzyć.



Krok 4

Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.



Krok 5

Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.