Perskie ciasteczka orzechowe

Pofaki Gerdooyi to perskie ciasteczka orzechowe z dodatkiem pistacji. Idealne jako przekąska na każdą okazję.

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 żółtka jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • migdały pistacjowe

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 165°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.



Krok 2

Do miski dodaj żółtka, cukier, kardamon i wanilię. Miksuj przez ok. 5 min na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i kremowa. Dodaj posiekane orzechy włoskie.



Krok 3

Łyżeczką nakładaj porcje ciasta na przygotowaną blachę, zostawiając odstępy około 2,5 cm. Na wierzchu umieść pistacje.



Krok 4

Piecz przez ok. 15 minut, aż ciastka będą lekko brązowe. Pozwól im całkowicie ostygnąć na blasze. Smacznego!



Wskazówki

Ciastka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Możesz je także zamrozić i przechowywać w ten sposób do 3 miesięcy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.