Pesto z bazylii

Pesto z bazylii to świetny dodatek nie tylko do kanapek, ale także sałatek i dań obiadowych. Szybkie w przygotowaniu i bardzo aromatyczne.

Osób: 10

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 duży pęczek bazylii (ok.60 g)
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 35 g orzeszków pinii
  • - 60 g świeżo tartego parmezanu
  • - 8 łyżek oliwy z oliwek
  • - 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu kolorowego
  • - ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Orzeszki pinii lekko uprażyć na suchej patelni.



Krok 2

Wszystkie składniki zmiksować. Doprawić pieprzem i solą. Tak przygotowane pesto można przechowywać w lodówce 3 tygodnie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.