Zupa wiśniowa ze śmietanką

Pyszna! Zwłaszcza w sezonie koniecznie do wypróbowania! Rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przypadnie do gustu nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg wiśni + do dekoracji
  • - 2 jabłka
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - sok z 1 cytryny
  • - 4 goździki
  • - 2 łyżki miodu
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 łyżka mąki

Przygotowanie

Krok 1

Wiśnie myjemy i drylujemy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.



Krok 2

Owoce umieszczamy w garnku (część wiśni zostawiamy do dekoracji). Dodajemy sok z cytryny. Zalewamy wodą, dodajemy goździki, miód i cynamon. Gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.



Krok 3

Całość blendujemy i zagęszczamy śmietanką Łaciatą zmieszaną z mąką.



Krok 4 

Przed podaniem ozdabiamy wiśniami. Możemy także ozdobić śmietanką Łaciatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.