łopatka w sosie z grzybami lesnymi

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1\2 kg łopatki wieprzowej,
  • 1\2 kg leśnych grzybów-borowiki,
  • 2 szklanki bulionu np z rosołu,
  • 1 cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • Sól,,
  • pieprz ,,
  • majeranek,
  • , papryka słodka,
  • przyprawa do wieprzowiny,
  • 1 łyżeczka suszonej natki,
  • maggi do smaku,
  • szczypta sproszkowanych suszonych grzybów,
  • mąka do obtaczania,
  • Olej do smażenia,
  • , łyżka masła,
  • 4 łyzki smietany łaciate ,
  • natka do dekoracji,
  • kasza kuskus około 100 g

Przygotowanie

Krok 1

1.Kasze kuskus wsypac do garnka, zalać wrząca woda tak by tej wody było ponad 1 cm. posolić, przykryć i odstawic na 5 minut. Po tym czasie kasze wymieszac. 2. Mięso pokroić w cienkie plastry, oprószyc przyprawami solą pieprzem i przyprawa do wieprzowiny i obtoczyć w mące. Smazyc na rozgrzanym tłuszczu z obu stron,podlac bulionem , dodac reszte przypraw, liśc laurowy i ziele angielskie i dodac pokrojona w kostke marchew , podlac bulionem i dusic pod pokryciem 2. Grzyby podsmażyć z cebula na maśle . Dodać do mięsa po około 20 minutach od podlania bulionem , żeby równo doszły. Dusić wszystko do miękkości jeszcze około pół godziny.Pod koniec duszenia doprawic smietanką. Udekorować swieza natka . Podawac z kaszą kuskus , smacznego.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.