Crumble jabłkowo-migdałowe

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 ml wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 150 g zimnego masła Łaciate

Przygotowanie

Przygotowanie:

Pokroić obrane jabłka w kostkę. Wlać odrobinę wody na patelnię i wrzucić jabłka, grzać i mieszać przez około 1-2 minuty. Wlać resztkę wody, wsypać płatki migdałowe i 2 łyżki cukru. Zmniejszyć płomień i mieszając powoli odparowywać wodę przez około 5-7 minut. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, a następnie przełożyć do niej zawartość patelni. Do miski przesiać mąkę, dodać brązowy cukier i posiekane masło. Wymieszać dłońmi bez ugniatania, aż do uzyskania kruszonki.
Zawartość formy posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.