Pieczeń z jagnięciny podawana w sosie paprykowym jest daniem apetycznym, bogatym w niezbędne składniki odżywcze. Sos paprykowy jest źródłem wielu cennych witamin oraz niezbędnych pierwiastków. Danie idealne na każdą okazję.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie przyrumieniamy pieczeń z jagnięciny. Obsmażamy razem drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy paprykami w proszku i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy octem, oregano i przyprawami. Dusimy 10 minut.
Mięso następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem paprykowym i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Następnie mięso wyciągamy z naczynia żaroodpornego. Powstały sos miksujemy. Jagnięcinę kroimy na grube plastry, które polewamy sosem paprykowym.
Dodaj komentarz