Budyniowe tartaletki z dodatkiem mandarynek to pomysł na pyszny i prosty deser dla całej rodziny. Zasmakuje każdemu, kto lubi tartaletki z owocami.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 20
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj zimne masło. Składniki posiekaj nożem, by masło wraz z mąką stworzyło kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i sól. Całość szybko zagnieć, uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjmij i rozwałkuj. Foremki do tartaletek posmaruj lekko masłem i wypełnij je ciastem. Foremki wstaw do lodówki na 30 minut.
Nastaw piekarnik na 200°C. Tartaletki włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w jednym garnku obydwa opakowania), jednak dodaj do niego o połowę mniej mleka (czyli 500 ml) oraz śmietankę. Zdejmij gotowy budyń z ognia i poczekaj, aż trochę przestygnie.
Ciepłym budyniem wypełnij spody tartaletek. Mandarynki wyjmij z puszki i ułóż na kremie. Następnie na środek wyłóż także kilka borówek. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz