Budyniowe tartaletki z dodatkiem mandarynek to pomysł na pyszny i prosty deser dla całej rodziny. Zasmakuje każdemu, kto lubi tartaletki z owocami.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 20
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy masło. Składniki siekamy nożem, by masło stworzyło kruszonkę wraz z mąką. Dodajemy żółtka, cukier i sól. Całość szybko zagniatamy, formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem i wypełniamy je ciastem. Foremki wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w jednym garnku obydwa opakowania), jednak dodajemy o połowę mniej mleka (czyli 500 ml) oraz Śmietankę Łaciatą. Gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż chwilę przestygnie.
Ciepłym budyniem wypełniamy spody tartaletek. Mandarynki wyjmujemy z puszki i układamy na kremie. Następnie na środek układamy kilka borówek. Podajemy z dodatkiem borówek na talerzu.
Dodaj komentarz