Tartaletki z kremem budyniowym i mandarynkami

Budyniowe tartaletki z dodatkiem mandarynek to pomysł na pyszny i prosty deser dla całej rodziny. Zasmakuje każdemu, kto lubi tartaletki z owocami.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka

Masa:

  • 2 opakowania proszku budyniowego śmietankowego
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 500 ml mleka
  • 2 puszki mandarynek w syropie
  • 500 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy masło. Składniki siekamy nożem, by masło stworzyło kruszonkę wraz z mąką. Dodajemy żółtka, cukier i sól. Całość szybko zagniatamy, formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Krok 2
Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem i wypełniamy je ciastem. Foremki wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Krok 3
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Krok 4
Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w jednym garnku obydwa opakowania), jednak dodajemy o połowę mniej mleka (czyli 500 ml) oraz Śmietankę Łaciatą. Gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż chwilę przestygnie.

Krok 5
Ciepłym budyniem wypełniamy spody tartaletek. Mandarynki wyjmujemy z puszki i układamy na kremie. Następnie na środek układamy kilka borówek. Podajemy z dodatkiem borówek na talerzu.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.