Tartaletki z kremem budyniowym i mandarynkami

Budyniowe tartaletki z dodatkiem mandarynek to pomysł na pyszny i prosty deser dla całej rodziny. Zasmakuje każdemu, kto lubi tartaletki z owocami.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła Łaciate
  • 2 żółtka

Masa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 500 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 2 puszki mandarynek w syropie
  • 500 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj zimne masło. Składniki posiekaj nożem, by masło wraz z mąką stworzyło kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i sól. Całość szybko zagnieć, uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.



Krok 2

Ciasto wyjmij i rozwałkuj. Foremki do tartaletek posmaruj lekko masłem i wypełnij je ciastem. Foremki wstaw do lodówki na 30 minut.



Krok 3

Nastaw piekarnik na 200°C. Tartaletki włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut.



Krok 4

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w jednym garnku obydwa opakowania), jednak dodaj do niego o połowę mniej mleka (czyli 500 ml) oraz śmietankę. Zdejmij gotowy budyń z ognia i poczekaj, aż trochę przestygnie.



Krok 5

Ciepłym budyniem wypełnij spody tartaletek. Mandarynki wyjmij z puszki i ułóż na kremie. Następnie na środek wyłóż także kilka borówek. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.