Pyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach kaczka marynowana w czerwonym winie, podana z purée marchewkowo-gruszkowym. Idealne danie na wykwintną, elegancką romantyczną kolację.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Skórkę na kaczce nacinamy w kratkę. Przygotowujemy marynatę, mieszając wszystkie jej składniki, i nacieramy nią kaczkę. Odstawiamy na noc do lodówki.
Kaczkę obsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Dodajemy pokrojone gruszki bez pestek i jedną obraną i pokrojoną marchewkę. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostałe marchewki obieramy i kroimy w słupki, seler kroimy w długie paski, a cebulę na połówki i wszystko podpiekamy na grillu.
Kaczkę kroimy w plasterki. Sos, który zebrał się pod kaczką, razem z gruszkami i marchewką blendujemy na purée, dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy. Podajemy z warzywami z grilla.
Dodaj komentarz