Pieczona kaczka z gruszką, marynowana w czerwonym winie

Pyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach kaczka marynowana w czerwonym winie, podana z purée marchewkowo-gruszkowym. Idealne danie na wykwintną, elegancką romantyczną kolację.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 3 gruszki
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 seler naciowy
  • 1 łyżka śmietanki Łaciatej 18%
  • 2 łyżki oliwy

Marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Skórkę na kaczce nacinamy w kratkę. Przygotowujemy marynatę, mieszając wszystkie jej składniki, i nacieramy nią kaczkę. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Kaczkę obsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Dodajemy pokrojone gruszki bez pestek i jedną obraną i pokrojoną marchewkę. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 3

Pozostałe marchewki obieramy i kroimy w słupki, seler kroimy w długie paski, a cebulę na połówki i wszystko podpiekamy na grillu.



Krok 4

Kaczkę kroimy w plasterki. Sos, który zebrał się pod kaczką, razem z gruszkami i marchewką blendujemy na purée, dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy. Podajemy z warzywami z grilla.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.