Pigwowa marmolada

Pyszna marmolada, idealna na śniadanie jako dodatek do kanapek. Na pewno zasmakuje każdemu.

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2,5 kg dojrzałych owoców pigwy
  • - 1,5 kg cukru żelującego

Przygotowanie

Krok 1

Owoce pigwy umyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą (aby owoce były zakryte) gotować 30 minut. Pozostawić w wywarze do wystygnięcia.



Krok 2

Następnie obrać ze skórki, pokroić, usunąć gniazda nasienne. Miąższ zmiksować na puree.



Krok 3

W ¼ litra wywaru (woda po gotowaniu pigwy) rozmieszać cukier żelujący, dodać puree z pigwy, wymieszać. Gotować mieszając 2-3 minuty.



Krok 4 

Gorące przełożyć do słoiczków, zakręcić. Słoiczki owinąć grubym ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.