Muffinki na maślance z mango i żurawiną

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.57/5

Oceń przepis

Ocena

4.57/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duże mango
  • ¾ szklanki żurawiny suszonej
  • 300 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • ⅓ szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie

Krok 1

Żurawinę zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 15 minut.



Krok 2

Mango obrać i pokroić w dość grubą kostkę.



Krok 3

Do dużej miski wsypać wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszę do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać łyżką.



Krok 4

W drugiej misce wymieszać trzepaczką maślankę z jajkiem i olejem.



Krok 5

Wlać składniki mokre do suchych, dodać żurawinę oraz mango i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.



Krok 6

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto. Piec przez około 17 minut w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do temperatury 180°C.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.